MyHummy

Дали сте слушнале за нашето семејство Шумиши: мечињата, Доу доу и зајачето? Секој од нив испушта 5 типа на звуци. Додека повеќето од нас го знаат звукот на брановите или дождот, белиот шум и розовиот шум звучат малку мистериозно. Што е тоа тогаш?

 

Работи за кои родителите зборуваат

Се чини дека новите родители зборуваат на некој таен јазик. Често можете да ги слушнете како зборуваат за „шумење“, „фен“, „правосмукалка“ во контексти што не ги разбирате.

Но, тајниот код ја крие суштината. А суштината е монотонијата на звуците. Монотоните звуци функционираат како магија кога станува збор за смирување и затишје на повеќето новороденчиња и бебиња, давајќи им време за одмор на уморните родители.

 

Бел и розов шум

Најлесен начин да се визуелизира разликата помеѓу белиот и розовиот шум е да се замисли звукот на дождот што паѓа. Замислете да го слушате од отворен прозорец – ова е слично на бел шум. Сега замислете како слушате низ затворен прозорец – ова е како розов шум.

Во белиот шум, и ниските и високите фреквенции на звук се присутни со ист интензитет. Токму високите фреквенции во белиот шум го прават шумот да звучи „појасно“. Со розев шум, ниските фреквенции се поинтензивни од високите фреквенции. Ова го прави розовиот шум да звучи по „нежно“ и „придушено“.

Се покажа дека белиот шум им помага на бебињата да се смират и да заспијат додека пак розовиот шум им помага да останат заспани.

 

Звукот на матката

Истражувањата потврдиа дека шумот со постојана спектрална густина има корисен ефект врз човечкиот нервен систем. Ова важи и за новороденчињата. Белиот или розов шум се слични на звуците што ги слушаат бебињата во утробата на нивната мајка. Утробата е далеку од звучна изолација! Во утробата, бебињата се изложени на звуците од надворешниот свет што ги пренесува плодовата вода, како и на монотоните звуци на крвта што тече и самата плодова вода.

Можете да направите мал експеримент за да видите како е. Потопете се во када полна со вода или во базен. Дали слушате нешто? Звуците се искривени и пригушени. Во такви услови на специфичен начин ги перципираме звуците, разговорите, музиката или сообраќајот. За некое чудно е смирувачко, зарем не?

 

Премногу гласно, премногу тивко!

Моментот на раѓање е огромна промена за бебето. Отчукувањето на срцето, протокот на крв и пригушените звуци одеднаш се претвораат во остри звуци од надворешниот свет. За ушите на новороденчето, ова е голем предизвик. Но исто така е и целосната тишина. Затоа опкружувањето на бебето со звукот на отчукувањата на срцето или шум (бел или розев) може да има смирувачки ефект. Ова ќе го потсети бебето на безбедноста и топлината додека било во утробата на неговата мајка.

 

Шумишите во мисија за спасување

Некои бебиња подобро ќе се смират со звукот на чукањето на срцето на мајката, додека други мирно ќе заспијат слушајќи бел шум. Бидејќи најмалите деца имаат различни потреби, секое мече Шумиш испушта пет типа на звук. Тие личат на: звукот на морските бранови, дождот, отчукувањата на срцето, бел шум и розов шум. Пробајте ги сите и пронајдете која е омилена на вашето бебе. Дури и ако вашето малечко повеќе не е новороденче, сепак можете да го воведете ова помагало за спиење. Никогаш не е доцна да станете пријатели со myHummy Шумишите.❤️